Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филми от шест континента на "София филм фест“

Снимка: siff.bg

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави на шест континента. 

Официалното откриване е тази вечер в Зала 1 на НДК. Една от най-очакваните гостенки на форума е легендарната германска режисьорка Маргарете фон Трота, която ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“ и ще проведе специален майсторски клас в Гьоте институт.

Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска ще получи наградата ФИПРЕССИ Платиниум, ще представи новия си филм „Жената от...“ и ще се срещне с почитателите на киното в майсторски клас в Полския институт – София.
Специалната награда на София Филм Фест за 2024 година ще бъде връчена на творческия тандем сценаристи, режисьори и продуценти Джесика Удуърт (САЩ–Белгия) и Петер Бросенс (Белгия), както и на сръбския режисьор Радивое Андрич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37