Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегическото партньорство между България и Румъния на фокус в Букурещ

Дипломатическите институти на двете страни събират високопоставени дипломати, за да обсъдят пътя напред в двустранните и регионалните отношения

Румен Радев и Клаус Йоханис в подписването на политическа декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния (София, 15.03.2023 г.)
Снимка: БТА (архив)

Кръгла маса, посветена на първата годишнина от българо-румънското стратегическо партньорство в Букурещ.

Румънският дипломатически институт и Българският дипломатически институт организират кръглата маса на тема: “България и Румъния - една година стратегическо партньорство. Пътят напред”.

Събитието в Букурещ на 14 март е посветено на годишнината от подписването на политическа декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, на 15 март 2023 г. в София.

По повод събитието, с което ще бъде отбелязана тази годишнина, Румънският дипломатически институт заявява: “Румъния и България имат общи историческо развитие и регионални интереси. И двете страни са членове на ЕС и на НАТО и имат общи тревоги. Вярваме, че е важно да засилим нашата обща позиция в Черно море в сегашния контекст.”

Програмата на форума предвижда откриващи слова на директорите на двата дипломатически института - д-р Лиляна Попеску-Бърлан от името на Румънския дипломатически институт и Таня Михайлова, директор Българския дипломатически институт. След това ще вземат думата Даниела Гътман - държавен секретар в румънското външно министерство и Елена Шекерлетова, български заместник-външен министър. Те ще говорят за България и Румъния и за стратегията за бъдещето в техните отношения. Заключителните думи ще принадлежат на Н.Пр. Бръндуша Предеску - румънски посланик в София и Н.Пр. Радко Влайков - български посланик в Букурещ.

Дипломатическите институти на двете страни са сред институциите, които придвижват напред двустранните отношения през изминалата една година от подписването на декларацията за стратегическо партньорство между двете държави. През 2023 г. Българският дипломатически институт публикува своето изследване “Румънската външна политика в геополитически контекст и България”, в което двама български изследователи описаха не само стратегическите цели на румънската външна политика, но и потенциала за подобрение на българо-румънските отношения и предложиха подходи, които да активизират връзките между българи и румънци. На свой ред Румънският дипломатически институт работи в посока българо-румънските и регионалните отношения и едно от тези изследвания, посветено на България, ще бъде споменато на събитието.

Генералния директор на БНР Милен Митев и генералния директор на румънското национално радио Разван Динка

Част от тази тенденция за взаимодействие на държавни институции от двете страни на Дунава е и Българското национално радио, което подписа през 2023 г. партньорско споразумение с Радио Румъния. Радио България има свой представител на кръглата маса в Букурещ на 14 март 2024 г. и в следващите дни ще ви предложим репортаж от събитието.

Снимки:  БТА, Български дипломатически институт



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42