Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в парламента за мигрантския натиск в страната

Няма засилен миграционен натиск, напротив – има трайна тенденция за неговото намаляване, каза вътрешният министър Калин Стоянов повреме на парламентарно изслушване по повод инциденти с мигранти в София. От началото на тази година са предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период на 2023 г. те са били 15 600. Разликата е три пъти, посочи Стоянов.

"От БСП, госпожа Нинова, обяви, че в България се връщат от Германия изнасилвачи, престъпници, убийци. Още тогава стана ясно, че става въпрос за 6 български граждани. Отишли са в Германия, извършили са престъпления, изтърпели са наказанията и са върнати в България. След това възникна въпросът, защо били върнати с полет, който е по Дъблинското споразумение. Ами с правителствен самолет ли да ги върнат?”, попита Стоянов от трибуната на НС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира: "В ръцете си държа официална справка от вътрешно министерство, където пише, че само за януари са задържани 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 109 на изход и 211 са установени в незаконен престой. Правете сметка на какво казано от министър Стоянов да вярвате”. Министърът подчерта, че БСП не правят разлика между задържаните мигранти на входа и на изхода на страната.

В началото на пренарното заседание в декларация депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов се възмути от думите на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Пред конгреса на Европейската нарождна партия в Букурещ тя е заявила, че "Възраждане" е сред партиите, които заплашват и рушат ценностите на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05