Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в парламента за мигрантския натиск в страната

Няма засилен миграционен натиск, напротив – има трайна тенденция за неговото намаляване, каза вътрешният министър Калин Стоянов повреме на парламентарно изслушване по повод инциденти с мигранти в София. От началото на тази година са предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период на 2023 г. те са били 15 600. Разликата е три пъти, посочи Стоянов.

"От БСП, госпожа Нинова, обяви, че в България се връщат от Германия изнасилвачи, престъпници, убийци. Още тогава стана ясно, че става въпрос за 6 български граждани. Отишли са в Германия, извършили са престъпления, изтърпели са наказанията и са върнати в България. След това възникна въпросът, защо били върнати с полет, който е по Дъблинското споразумение. Ами с правителствен самолет ли да ги върнат?”, попита Стоянов от трибуната на НС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира: "В ръцете си държа официална справка от вътрешно министерство, където пише, че само за януари са задържани 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 109 на изход и 211 са установени в незаконен престой. Правете сметка на какво казано от министър Стоянов да вярвате”. Министърът подчерта, че БСП не правят разлика между задържаните мигранти на входа и на изхода на страната.

В началото на пренарното заседание в декларация депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов се възмути от думите на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Пред конгреса на Европейската нарождна партия в Букурещ тя е заявила, че "Възраждане" е сред партиите, които заплашват и рушат ценностите на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10