Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в парламента за мигрантския натиск в страната

Няма засилен миграционен натиск, напротив – има трайна тенденция за неговото намаляване, каза вътрешният министър Калин Стоянов повреме на парламентарно изслушване по повод инциденти с мигранти в София. От началото на тази година са предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период на 2023 г. те са били 15 600. Разликата е три пъти, посочи Стоянов.

"От БСП, госпожа Нинова, обяви, че в България се връщат от Германия изнасилвачи, престъпници, убийци. Още тогава стана ясно, че става въпрос за 6 български граждани. Отишли са в Германия, извършили са престъпления, изтърпели са наказанията и са върнати в България. След това възникна въпросът, защо били върнати с полет, който е по Дъблинското споразумение. Ами с правителствен самолет ли да ги върнат?”, попита Стоянов от трибуната на НС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира: "В ръцете си държа официална справка от вътрешно министерство, където пише, че само за януари са задържани 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 109 на изход и 211 са установени в незаконен престой. Правете сметка на какво казано от министър Стоянов да вярвате”. Министърът подчерта, че БСП не правят разлика между задържаните мигранти на входа и на изхода на страната.

В началото на пренарното заседание в декларация депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов се възмути от думите на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Пред конгреса на Европейската нарождна партия в Букурещ тя е заявила, че "Възраждане" е сред партиите, които заплашват и рушат ценностите на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12