Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

Снимка: sbh.bg

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за представяне на преподавателите на училището със самостоятелни изяви в германската столица. Първата съвместна проява беше точно преди една година с откриването на експозицията "Дневници на безвремието" на художничката Цветомила Христова.

Днес залата на института става дом на естествената творческата "борба"на един съвременен артист със статуквото и консерватизма. Какъвто е именно пътят на Зоран Мише. Във свят на ежедневни битки и разрушения той превежда тези думи в полето на философските понятия и концепции чрез художествените образи, който ни отвеждат към дълбините на човешкото същество, на твореца.

Зоран Мише е роден през 1984 година в Охрид, Северна Македония, но повече от двайсет години негов дом е България. Дипломиран магистър е от Националната художествена академия в София, специалност графика, а към момента е преподавател по графика в Художествената гимназия в българската столица. В биографията си до момента има пет самостоятелни изложби и участия в десетки групови изяви в страната и чужбина– Австрия, Румъния, Швейцария, Италия, Китай, Испания, Македония, Сърбия, САЩ, Чехия и Япония.

И въпреки, че е носител на международни отличия от изложби и биеналета в Испания, Италия, Сърбия и България, "Борба" всъщност е първата му самостоятелна изложба в чужбина.

"Аз съм график, графиката е технология и техника, която работи с отпечатъка по някакъв начин, и чрез нея аз отпечатвам спомена, който ще остане за по-нататък, да не ми се изгуби", споделя преди време пред БНР Зоран Мише, който е създател и част от студиото за съвременна графика PRINT NEST – творчески остров на спасение за група съмишленици от НХА в идеята да "преведат графиката" в новия век.

Настоящата изложба в Берлин е продължение на обща експозиция от 2022 година на студио PRINT NEST в София и в галерия "MKC" - Скопие. За нея Зоран прави произведения голям формат по темата за борбата, а впоследствие, специално за пространството на БКИ - Берлин, добавя и по-малки фрагменти – абстрактни фигури и композиции, които допълват цялото "тихо" противопоставяне на технологиите, времето, планираните и неочаквани събития и въпросите, които са винаги в нас – "Защо трябва да се борим?", "Защо не се пуснем по течението?". Борбата да устоиш на изкушението да започнеш нещо ново".

Така, в своята нова цялост, изложбата "Борба/ Kampf", с куратор Олимпия Николова-Даниел, може да бъде разгледана до 5 април тази година в Българския културен институт в Берлин.

Снимки: Галерия "Дебют", Съюз на българските художници, Ани Петрова, Facebook /Зоран Мише

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37