Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето ще се задържи облачно и дъждовно

Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие времето ще се задържи предимно облачно. През нощта валежи от дъжд ще има на малко места и ще са слаби.

В петък през деня преваляванията ще бъдат предимно в централната част на страната и планинските райони, главно в часовете около и след обяд. По-съществени разкъсвания и намаления на облачността ще има над Югозападна България. През нощта вятърът в повечето райони временно ще стихне, а през деня ще е слаб до умерен от север-северозапад. Минималните температури ще са между 0° и 5°, в София – около 3°; максималните ще бъдат между 10° и 15°, по-ниски в източните райони, в София – около 12°.

Над планините ще бъде облачно, по върховете – мъгливо. Ще има превалявания от сняг, на височина под 1300-1400 метра – от дъжд. Ще духа слаб, по високите и открити части – умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 5°, на 2000 m – около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от северозапад, в южните райони – от изток. Максималните температури ще са между 8° и 11°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще е 2 бала. 

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, през деня под 900-1000 m - дъжд, които до вечерта в повечето райони ще спрат. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 3°, на 2000 m - около минус 3°.

Над по-голямата част от Балканите облачността ще се задържи значителна. В източната половина от полуострова все още ще превалява дъжд. Над западните и крайните южни райони ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. От запад-северозапад ще започне повишение на температурите.

В много райони в Западна и Централна Европа ще бъде облачно и с валежи от дъжд; гръмотевична дейност ще има в Южна Франция. Ще бъде и с температури, по-високи от климатичните норми. Дъжд ще вали и в най-южните райони от Скандинавския полуостров и в Прибалтика, докато в останалата част от Северна Европа ще вали сняг. Слаб дъжд ще превали в Източна Украйна, на запад облачността ще се разкъса. Мъгливо ще бъде в южната част от Европейска Русия. На Пиренейския полуостров ще преобладава слънчево време, докато над Централното Средиземноморие ще има и временни увеличения на облачността, в отделни райони в Северна Италия ще превали дъжд.

В Лондон и в Париж ще е 15°, в Берлин, Атина и Белград 18°. В Москва 5°. В Мадрид 19°, в Лисабон и в Рим 17°. В Букурещ 9°, а в Истанбул ще е 10°.

Във Ванкувър ще е 13°, а в Отава 9 °, в Сан Франциско 21°, в Ню Йорк 17°, в Чикаго 10°,  в Лос Анджелис 19°, в Маями и в Мексико сити  29°, в Лима 26°, в Сантяго де Чиле 28°, а в Рио де Жанейро ще е 30°. В Дубай ще е 28°, в Риад 27 °, в Тел Авив 19°. В Маракеш 28°, в Кайро 20°. В Аделаида 31°, в Сидни 22°. В Окланд 18° и в Уелингтън 15°.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиобаза Враждебна в София отваря врати

За 10 май 16-а транспортна авиобаза Враждебна в София обяви Ден на отворените врати, съобщиха във Фейсбук от авиобазата.  Събитието е посветено на 40 години самолети L–410 и АН–26 в състава Военновъздушните сили на България. Вратите на..

публикувано на 09.05.24 в 21:10

Дъжд и облаци и в петък

В петък , 10 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. През деня облачността ще е значителна, с валежи, главно в Южна България. На североизток облачността ще намалява. Максималните температури ще са от 13 до 18°, в..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00