Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Национализмът поражда заплахи за Западните Балкани


През 2024 г. Западните Балкани може да бъдат изправени пред повишен риск от междуетническо насилие, пише в годишния доклад за заплахите на разузнавателните служби в САЩ. "Националистическите лидери вероятно ще изострят напрежението. Външните играчи ще използват етническите различия, за да увеличат регионалното си влияние или да попречат на интеграцията в ЕС и евроатлантическите институции", предупреждават експертите. Като опасности се посочват сблъсъците между сръбските националисти и косовските власти; провокативни стъпки на лидера на босненските сърби Милорад Додик, за да неутрализира международния надзор в Босна и Херцеговина и да отцепи Република Сръбска; вътрешнодържавни сътресения могат да подхранват насилие, бунтове и конфликти, предават БТА и БГНЕС.

Еврокомисията даде зелена светлина за преговорите на БиХ с ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо

Еврокомисията препоръча на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване към ЕС на Босна и Херцеговина (БиХ) и да приеме рамката за преговори след изпълнението на някои допълнителни стъпки. Изтъква се, че след като Европейският съвет предостави на БиХ статут на кандидат през 2022 г. страната е постигнала необходимото съответствие с критериите за членство. Като успехи се изброяват приемането на закони за предотвратяване на конфликт на интереси, борбата с прането на пари, подобряването на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, управлението на миграцията. "БиХ постигна и поддържа пълно съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС във времена на геополитически сътресения", пише в доклада, публикуван на сайта на ЕК.

В албанския парламент опозицията и управляващите се помириха


Управляващата Социалистическа партия на Албания и фракцията "Преосноваване" от опозиционната Демократична партия (ДП) се споразумяха за свикване на две парламентарни комисии. Така сложиха край на парламентарната криза, започнала с разследване за пасивна корупция срещу бившия премиер и президент Сали Бериша. През декември Бериша отказа да спазва наложената му от прокуратурата мярка за неотклонение подписка, властите го поставиха под домашен арест и мнозинството свали депутатския му имунитет. Според Газменд Барди, лидер на ДП, в парламента до кризата се стигна след отказа през декември на управляващите да свикат две парламентарни комисии по искане на опозицията. Като протест депутатите от ДП бойкотираха работата на парламента, хвърляха димки и палеха огън в пленарна зала, припомня Еuronews Аlbania.

ЕК съди Гърция заради неактуални планове за борба с наводненията


Еврокомисията обяви, че ще съди Гърция пред висшия съд на ЕС, защото не е преразгледала плановете си за управление на риска от наводнения. Преди 5 месеца, след най-големите дъждове в Гърция бе наводнена плодородната Тесалийска равнина. Удавени бяха реколта и добитък, което постави въпроси за способността на Атина да се справя с климатичните промени. Според правилата на ЕС държавите трябва да актуализират веднъж на 6 години плановете си за управление на наводненията и мерките за намаляване на риска от наводнения, човешки жертви и щети за околната среда и икономиката. През 2023 г. Комисията официално уведоми Гърция, че трябва да приеме своите планове, се казва в изявление на Комисията. По същия казус тя вече съди България, Кипър, Испания, Ирландия, Малта, Португалия и Словакия.

Милиони румънци използват спешния телефон 112 за разтуха


Призраци в двора, болка в ноктите, натоварен трафик или безсъние – това са само някои от невероятните причини, заради които румънци са звънели на спешния телефон 112 през 2023 г., съобщи телевизия "Digi24". При това става дума за 5 млн. от всички регистрирани обаждания. Фалшивите тревоги са били половината от позвъняванията. На "върха" в класацията за най-странни обаждания са оплакванията, че не може да се стигне до летището заради задръстване. Други са звънели на 112 от любопитство - просто за да проверят дали някой ще вдигне. Трети – защото им бил спрял токът. Сред чудноватите обаждания са оплаквания на хора, останали без пари за такси. Често срещана причина за обаждане на 112 е било и желанието на мнозина да нагрубят някого.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: cnn.com, parliament al, АП, Ройтерс,  playtech.ro

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34