Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу гласуването в руското посолство в София

Снимка: БТА

В третият и последен ден от президентските избори в Русия, които са с предизвестен край руските граждани в България гласуват в руското посолство в София. По обяд пред дипломатическото представителство имаше опашка от стотици жеалещи да гласуват.

Пралелно край посолството започна протест, организиран от асоциацията "Свобода за Русия". Участниците в него - руски граждани, определят изборите като нелегитимни и призовават европейските държави и институции да не признават резултатите. Акцията е част от инициативата "По обед срещу Путин", която трябва да обедини противниците на руския президент и на водената от него война срещу Украйна.

Свободата е право на всеки, в Русия нямат такова право, заявиха от гражданското сдружение "Ние идваме", които също организират демонстрация пред руската мисия в столицата.  От сдружението са разположили маса с две урни за гласуване - за починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални и за президента на Русия Владимир Путин. Гражданите могат да "гласуват символично" за един от двамата. Арман Бабикян от гражданското сдружение каза пред медиите, че ЕС няма да признае изборите в Русия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14