От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква.
Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини като олио и зехтин.
На 25 март – Благовещение и 28 април – Цветница се позволяват и риба и безгръбначни, като охлюви, миди и др.
За да бъде спасителен, постът трябва да бъде благословен от свещеник, който дава и насоки как да се пости. Бременните жени, децата и хората със здравословни проблеми са освободени от постене или се въздържат от храни, които свещеникът определи.
Смисълът на поста е, чрез храната миряните да възпитават волята и въздържанието от лоши мисли и дела, за да могат да посрещнат с чисти сърца Светлото Възкресение Христово, което тази година се пада на 5 май.
"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..
С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..
С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..
Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за..
Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо..