Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Изборът на нов български патриарх е насрочен за 30 юни

Снимка: БГНЕС

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит, заяви говорителят на синода Старозагорският епископ Киприан. 

Изборът на нов предстоятел на Българската православна църква трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Един от правоимащите, пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх.

"Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав" - се посочва в съобщение на владиката в сайта на Пловдивската епархия.

Пловдивският митрополит Николай

"Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи "експерти" по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 г. бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български патриарх", заявява митрополитът.

Изборът на нов български патриарх е насрочен за 30 юни
Светият Синод взе решение за свикване на Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх на 30 юни 2024 г. Преди това - на 20 юни, на нарочно заседание на Св. Синод ще бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията на Устава на Българската патриаршия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58