Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов отказа лидерска среща на партиите от управляващото мнозинство

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

ГЕРБ-СДС ще се върнат на масата за разговори, ако ПП-ДБ се извинят

„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Снимка: БТА

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата парламентарна сила ГЕРБ-СДС Мария Габриел връчи на държавния глава папка с изпълнен първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Факт, който накара мнозина да отдъхнат след дългите преговори между партньорите в управлението, тъй като социологическите проучвания ясно показват нежеланието на българското общество да гласува предсрочно на парламентарни избори. 

Облекчението обаче беше твърде краткосрочно – два часа след оповестяването на проектосъстава на новото правителство и издаването на указ от президента за разглеждането му в Народното събрание, от "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че оттеглят доверието си от Мария Габриел, тъй като имената не били съгласувани с техния преговарящ екип. От страна на лидерите на ПП-ДБ бяха  употребени грозни епитети по отношение на Габриел, както и обвинение, че се нарушава Конституцията, тъй като "половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това". 

Асен Василев
"Г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

Водени от принципа, че утрото е по-мъдро от вечерта, тази сутрин ГЕРБ-СДС дадоха специална пресконференция, от която стана ясно, че пътят на преговорите минава през извинение от страна на досегашните им партньори в управлението.

"Очаквам извинение за епитетите и обидите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и за това, че съм нарушила Конституцията" – посочи Мария Габриел пред медиите и допълни: – "За 9 месеца не съм позволила подобно нещо, не съм нарушила Конституцията, указът е издаден за назначаване на министър-председател".

Мария Габриел
Тя подчерта, че не е нарушила конституцията, предлагайки министрите в своя кабинет, защото преди 9 месеца всички членове на досегашния кабинет са дали съгласие, че ще заемат своите постове 18 месеца, тоест и след ротацията на премиерите. Тяхно право е да се оттеглят ако пожелаят, изтъкна Габриел. Президентът издава указ само за кандидат премиера, а не за предложения състав на правителството в пленарна зала, каза Габриел и допълни:

 "Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство, от стабилност, от правителство на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Вярвам, че сега е моментът, в който трябва да продължим да показваме своята отговорност към България."

Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и призова ПП-ДБ веднага да се извинят и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел. От думите му стана ясно, че има път назад и сядане отново на масата за преговорите, но това зависи от това дали Мария Габриел ще приеме извинението на ПП-ДБ и минава през тежък разговор с партията, защото мнозинството в ГЕРБ искат да се отиде на избори. 

Борисов призна, че е имало спор за министъра на отбраната Тодор Тагарев, като е решено, че след девет месеца и ротацията, той отново ще застане начело на министерството. Лидерът на ГЕРБ се позова на доклада на Международния валутен фонд, че финансовият министър Асен Василев е правил "бюджетни еквилибристики, за да се вдигнат данъците" в страната. Борисов отхвърли и обвиненията на правителствените партньори, че защитава интересите на партия ДПС, която крепи конституционното мнозинство в парламента.

"Аз не съм адвокат на ДПС" не искам да коментирам дружбата между ДПС и ПП-ДБ, защото тя е много по-голяма" – посочи Борисов, но уточни че не възнамерява лично да преговаря с лидерите на ПП-ДБ, защото те се "държат невъзпитано".

Как ще се развие диалогът и ще се стигне ли до споразумение все още е в сферата на неизвестните. Знак, че разговорите може и да продължат са думите на премиера в оставка Николай Денков:  "Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин" – каза днес пред bTV и допълни:– "Това е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от тази ситуация".

Чуйте запис от пресконференцията на ГЕРБ-СДС:

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14