Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски. 

"В дома на пострадалия е била извикана полиция заради вербален битов скандал между него и 20-годишни мъже. Идвайки, полицията го е пребила. Побоят е продължил около 10 минути. За всичко има медицинска документация. Двама от полицаите - побойници, се намират в ареста. Бащата на пребития е македонски писател, българин, който издаде книга преди седмица за първото българско дружеството в Македония. Считам, че има връзка между този побой и писателската дейност на баща му, която е свързана с българите в Македония и тяхната борба за политически и човешки права", казва Стоянов.

Според в-к "24 часа" в полицейския бюлетин има съобщение за инцидента в Охрид от 18 март в 14,25 ч. Посочени са само инициалите на задържания Я.М. Тогава на ул. "Марко Цепенков" полицаи са задържали 46-годишния Яне Мургоски, "защото се отнасял агресивно към полицейските служители, които извършвали служебни действия", пише в бюлетина. При задържането бил извършен обиск, при който е намерена и иззета марихуана, твърди полицията.

Във връзка със случая Мургоски се оплакал, че полицаите са употребили прекомерна сила и той е получил тежки телесни повреди. "За инцидента е информиран прокурор и Отдела за вътрешен контрол, криминални разследвания и професионални стандарти при МВР.", допълват от министерството и обещават, че след цялостно документиране на случая, ще бъдат предприети мерки и евентуално повдигнато обвинение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15