Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите в България вече разполагат с прогноза за замърсяванията на въздуха

Снимка: airquality.meteo.bg

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са разработили сайт, на който потребителите могат да видят прогнозата за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Качеството на атмосферния въздух в България продължава да е значим проблем за редица градове, предимно заради наднормени нива на фини прахови частици, а на отделни места и заради високи концентрации на азотен диоксид, серен диоксид или озон – подчертават авторите на платформата. "Все по-голямата нужда от информация, ни подтикна  създадем такъв сайт, на който да се визуализират прогнози за фини прахови частици с различни размери, включително и за пустинен прах”, казва гл. ас. д-р Анастасия Стойчева от НИМХ.


Прогнозите за замърсяване на атмосферния въздух са основен компонент от услугите за мониторинг на атмосферата на програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята "Коперник". Използвани са най-съвременни методи за прогноза на концентрациите на замърсители за 4 дни напред, включват се и наблюдения от сателитни или наземни инструменти.

Глобалният модел за прогноза на химическия състав на атмосферата позволява да се проследи преносът на замърсители на далечни разстояния, включително и преносът на пустинен прах – казват авторите на информационния сайт.

Снимки: airquality.meteo.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Софийски фестивал разказва на достъпен език за новите научни открития

120 учени от България и 10 страни по света ще вземат участие в Софийския фестивал на науката. Форумът се открива днес и ще продължи до 12 май в столичния София Тех Парк. Организаторите съобщават, че сред гостите с международно признание, които..

публикувано на 09.05.24 в 07:10