Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на водата поставя акцент върху неравностойния достъп до водни ресурси

Снимка: БТА

България отбелязва Деня на водата - 22 март, с множество прояви в цялата страна. Тази година темата е „Вода за мир“, като акцентът е поставен върху неравностойния достъп до вода в световен мащаб и необходимостта от защита и запазване на водните ресурси в условията на климатични промени. 

Водният ресурс намалява поради лошото стопанисване на водите и замърсяването.


Промяната в циркулацията на океана и по-специално забавянето или спирането на Гълфстрийм ще доведе до сериозно намаляване на валежите в България, сочат последните данни на Българската Асоциация по водите. Според данни за периода 1990-2018 г., пресноводният ресурс на страната ни е около 100 млрд. куб. м годишно, но 3/4 са транзитните води на река Дунав, а вътрешният отток е около 25% от цялото количество. Освен това оттокът варира от 10 до 30 млрд. куб. м годишно, в зависимост от валежите.

Площта на вътрешните водни басейни в страната ни е около 200 000 хектара, но речният отток в България е намалял поне с 34% в последните 30 години, предупреди проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН, цитиран от БТА. По думите му, България е в положение на валежна сянка, което определя сравнително малкото валежи у нас спрямо други страни от Европа и дори на Балканите.

Едни от най-сухите райони в страната са в североизточната ѝ част. 


На конференция по повод Световния ден на водата на ООН, Българската асоциация по водите изтъкна важността и добрите практики за използване и управление на трансграничните реки, както и различните аспекти на експлоатацията на водните ресурси. Разгледани бяха и най-новите технологии и решения, които могат да помогнат за справяне с основните предизвикателства на водния сектор по отношение на управлението, опазването и ефективното използване на водните ресурси у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15