Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

Петя Кокудева
Снимка: Държавен Културен Институт

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец март от 2023 г. насам, по идея на тогавашния български еврокомисар Мария Габриел, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Денят на европейските автори подтиква по-младите поколения да изследват богатството на европейската литература. В тази връзка Държавният културен институт към министъра на външните работи разпространи видео, в което ни среща с Петя Кокудева – любим писател на българчетата в страната и по света.

"Авторите са винаги по следите на някоя история. Изследвайте книгите, прочетете по малко и ако ви харесва, си ги вземете от библиотеката или книжарница" – съветва писателката, която изненадва аудиторията с персонажи от своята книга с детски стихотворения за възрастни "Малки същества", създадена съвместно с илюстратор от друга европейска държава – италианската художничка Ромина Беневенти.


Петя Кокудева (1982) определя себе си като читател и творец на детска литература, а също така и страстна пътешественичка. Завършила е журналистика и има магистратура по творческо писане. Носител е на няколко национални награди за най-добра детска книга. Нейни текстове са превърнати в песни, други са включени в учебници за началните класове в българските училища.

Снимки: Държавен Културен Институт

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45