Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Букурещ. По думите й коалицията в Румъния е съставена от две партии, които имат много сходни идеи, позиции, политики. "За съжаление това при нас не е точно така. Вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели според мен не са много удачни. Ситуацията е различна, независимо, че общата дума е ротация", добави вицепрезидентът. 

Йотова допълни, че не може нищо да каже по отношение на случващото се в България, „защото днешният ден се отличава с мълчание. С тишина.“ Йотова се обърна към партиите, които участват в управлението, и обясни, че става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Тя отново изтъкна, че президентската институция е изпълнила конституционните си задължения, предава БТА.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше извършена през юни 2023 г., когато тогавашният премиер, лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука, се оттегли и беше съставен нов кабинет, оглавяван от настоящия премиер и председател на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09