Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

Снимка: bolgarkultura.hu

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на Галерия Мишколц, а приветствие към гостите на събитието ще отправи директорът на Българския културен институт Пламен Пейков. По време на откриването ще има изпълнение на цигулка от Моника Жеков. В изложбата са включени творби на Миклош Мажарофф (1929 – 1997), Роберт Батько, Ренато Чабаи и др. 

Експозицията може да бъде посетена до 22 април 2024 г.
, от понеделник до петък от 09:00 до 15:00 часа местно време.

Миклош Мажарофф (1929-1997) е унгарски живописец и график с майка унгарка и баща българин, който се преселва в Унгария през 1910 година и подобно на много български преселници там се занимава с градинарство. Творбите на Миклош Мажарофф са доминирани от пейзажи и натюрморти в експресивен колорит, динамична мазка и обобщени форми.


Още за българите в Унгария:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20