Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”
Снимка: Венета Николова

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град Елена и близките села се пълнят с посетители. По празниците пък напливът е толкова голям, че е почти невъзможно да откриете свободни легла. Тук местата за настаняване се множат непрекъснато и в момента те са над 250. "Не е останало населено място при нас, което да е без семеен хотел или къща за гости" – казва ни Евдокия Околова от Община Елена.

"В самия град има седем паметника на културата с национално значение. Много интересна е къщата музей на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, първото класно училище – Даскалоливницата, Камбуровият хан, където са запазени бита и традициите на еленчани от XIX в. Изключително интересна е църквата "Св. Никола" с уникалните икони. В града имаме още две църкви. 

Даскалоливницата

Не случайно Елена е бил наричан българския Витлеем по време на Възраждането. Гостите посещават  дърворезбарската и грънчарската работилница, както и Природонаучния музей, който се помещава в красива дървена сграда, вписваща се отлично на фона на калдъръмените улички и възрожденския облик на града."

А защо да не разнообразите почивката си с риболов в някой от язовирите, с конна езда, планинско колело или пешеходни преходи сред природата?

Язовир Йовковци в еленския Балкан

В бутиковата винарна на село Марян пък ще ви предложат дегустация на местни сортове вина с типичните мезета от този край. Но най-известната забележителност, превърнала се в туристическа визитка на целия регион е еленският бут. И не, не става дума за специалитет от еленско месо, а за неустоимо вкусния, топящ се в устата свински бут, приготвен по стари еленски рецепти единствено и само тук:


"Единствено климатът играе роля за неговото сушене – това са естествените течения на Еленския Балкан. В осоляването е майсторлъкът!  40 дни след като се осоли, месото се поставя в специални бъчви, след това се вади и се разчита на естествения местен климат. По Коледа се колят прасетата, около май месец нарязваме бута и е готов. Покрай този специфичен продукт станахме разпознаваема дестинация. През месец октомври 2023-та отбелязахме 10-то юбилейно издание на Празника на еленския бут" – разказва г-жа Околова пред Радио България.


Общината залага на фестивалния туризъм и на богатия културен календар. Идеята е всеки месец да има поне едно събитие, което да представя типичните балканджийски традиции. Една от тях е празникът на свети Харалампий през февруари. Тогава се месят питки с мед и орехи, които се раздават за здраве. За целта се организира голямо празненство на градския площад. И още:

"В края на април читалището на Елена организира фолклорно надиграване и надпяване, което е доста мащабно и тогава също градът се пълни с участници и туристи. В рамките на 2-3 дни, пристигат над 1000 гости от цялата страна. Голям интерес има и към фестивала "Произведено в Елена". Тази година празникът ще се състои на 15 юни и тогава всички производители от Еленския Балкан ще се съберат, за да предлагат своите специалитети - био мед, продукти от нашата гъбена ферма, билки, екологично чисти сокове, кисело мляко и млечни продукти от мандрата на град Елена и пр. Разбира се, ще се наблегне на еленския бут, както и на всякакви майсторски приготвени нашенски сурово-сушени деликатеси, като суджук, луканка, колбаси и пр., които чудесно се съчетават с виното от село Марян!" – казва в заключение Евдокия Околова.

Елена претърпява няколко пожара. В началото на XIX век градът е бил почти унищожен от кърджалиите

Вижте още:


Снимки: Венета Николова, община Елена

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50