Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Снимка: OMV Petrom

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“, предава БТА. 51% от акциите в румънското подразделение се държат от OMV, а 20 на сто - от румънското правителство. "Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра "Хан Аспарух" в България", посочва "OMV Petrom“ в годишния си доклад.

Френската и румънската компании бяха партньори в българския сектор на Черно море. Блокът „Хан Аспхарух“ е с площ от 14 220 кв. км, и дълбочини до 2200 м. Намира се до румънския периметър "Нептун Дийп", където се очаква първи добив на газ през 2027 г. Концесията за проучване е от 2012 г. "TotalEnergies“ съобщи за откриването на запаси от нефт през 2016 г. След като испанската фирма "Repsol“ се отказа от своя дял от 30% в проекта, "TotalEnergies“ имаше 57%, а "„OMV Petrom" – 43%. През 2022 г. концесията за проучване бе удължена до 2024 г.

През 2023 г. генералният директор на "TotalEnergies“ за България Ив Лю Стънф заяви, че според оценките блокът "Хан Аспарух" има потенциал да произвежда 13 млрд. куб. м. газ годишно от две находища. Намерението бе да започнат проучвателни сондажи за природен газ в "Хан Аспарух" през второто тримесечие на 2024 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37
Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18