Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

Снимка: Facebook /Българско училище Гергана

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в Ню Йорк (Bulgarian Children's Chorus Gergana), което чества и 20 години от своето създаване.  

Празничният концерт на Българския детски хор "Гергана" за Деня на просветата и годишнината е планиран за 19 май от 12.30 ч. в сградата, ползвана от училище "Гергана" в Ню Йорк - Wagner School Auditorium, 220 E 76 Str., информираха от генералното ни консулството.

Хорът е създаден от джаз изпълнителката Гергана Велинова, с помощта на оперната певица Стефка Евстатиева, със съдействието на пианистката Павлина Доковска и Генералното консулство на България в Ню Йорк. Самото училище е основато по предложение на Гергана Велинова от Нели Хаджийска, като първоначалната му цел е била - обучение на децата от хора в четене и разбиране на текстовете на българските песни. Днес идеята е прераснала в много повече от това и училището е средище на българската култура, място, на което българската общност изразява себе си.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45