Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите във Франция

Надежда за българското училище "Надежда" в Сен Назер и Рен

12
Снимка: Красимир Мартинов

Преди пет години варналийката Надежда Дамянова пристига във френския град Сен Назер, за да се присъедини към съпруга си, който от 2014 г. работи в местния корабостроителен завод. Корабостроителната индустрия в Сен Назер е една от най-добре развитите в Европа и не случайно през 2018 г. именно там е построен най-големият дотогава пътнически кораб в света, наречен Symphony of the Seas. 


Икономически добре развитият град подсигурява достатъчно работни места, а привлича и немалко българи. В последните години броят на българските семейства, пристигащи в Сен Назер, се увеличава значително, а този факт светва сигналната лампичка в съзнанието на Надежа, че те ще имат нужда и от българско образователно средище. 

"През 2020 г. основах Асоциация „Българско училище „Надежда“, съобразно френското законодателство - с културна насоченост – разказва ни Надежда Дамянова. - Първата година, като истински доброволец, започнах да събирам децата. От градската управа ни предоставиха зала напълно безплатно. Изградих добри контакти с хората там и въпросната зала стана мястото, където се събирахме с децата в продължение на една година, за да празнуваме традициите и обичаите. 

Работилница за мартеници в българското училище в Сен Назер

А тайната надежда на Българското училище „Надежда“ беше да се впишем в изискванията на Постановление на Министерския съвет № 90, с което се подпомага дейността на българските неделни училища в чужбина. Така и нашето училище се официализира и функционара вече трета година. През настоящата учебна година успях да отворя и филиал в град Рен. Той е по-голям град от Сен Назер, но там българите са доста разпръснати из малките градчета около Рен. И сега имам една много красива зала, която успях да намеря. Събираме се с децата в неделя, а в събота съм в Сен Назер."

В момента Надежда се справя напълно сама, но вече търси и други педагози, които да поемат децата, чийто брой се увеличава постоянно. "Абсолютно сама съм, но не мога да се оплача, защото моят съпруг ми помага много. Той е корабостроител, инженер, а децата вече го разпознават и, ако случайно го няма, питат къде е, защо го няма" - казва ни тя.


Никак не е лесно да се организира обучението на деца, които са на различна възраст и с различно ниво на владеене на българския език. Как се е справила Надежда?

"Първата година беше изключително трудно. Имаше деца от всякаква възраст. Има деца, които говорят само френски език, с които изучаваме българския език като втори чужд. Постепенно започнах да оформям групи, съобразно нивото на владеене на езика. И вече са разделени на различни класове. Имам детска градина, имам два първи и един втори клас."

Училището на Надежда в град Рен

Освен на българчетата в неделното училище, Надежда Дамянова е преподавател по английски език в католическото училище на малко градче в близост до Сен Назер.  

"Задължителна за мен е работата с деца. Аз не мога да си представя как ще мине период от време, в който аз няма да докосвам и да гушкам деца. Това е невъзможно при мен да се случи. Обожавам децата. В България около 14-15 години съм работила като учител и сега съм изключително щастлива, че имам възможността да продължа и в чужбина професията си."


Попитана за други проблеми, с които се сблъсква и решими ли са те, Надежда Дамянова отговаря така:

"В момента бих била щастлрива, ако намеря още един учител. Пуснала съм информация за това. Вече имам нужда и от помощ, тъй като децата се увеличават. Но като цяло се справям. Нямам нужда от нещо допълнително. Като се сетя, че една година правих абсолютно всичко сама, с мой бюджет, с мои средства, материали и какво ли не… А в момента съм подпомагана от българската държава. И мога само да бъда благодарна!"

Интервюто с Надежда Дамянова е направено по време на образователния форум в Лисабон, организиран от МОН и българското училище в португалската столица, с подкрепата на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 

Вижте още: 

Снимки: Кр.Мартинов - БНР, Надежда Дамянова-личен архив, facebook.com/saintnazaire.officiel/  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14