Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ


Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в организацията. В комитета 31 депутати гласуваха "за". Два гласа "против" бяха от Сърбия и по един от Босна и Херцеговина и Черна гора. Гръцкият представител Алексис Ципрас се въздържа, предава БТА. На заседанието в Париж бе гласуван докладът на гръцкия депутат Дора Бакояни. В него се препоръчва Косово да бъде прието в Съвета на Европа. Сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич заяви, че решението е "срамно и скандално“, унищожава всички принципи, на които се основава Съветът на Европа, защото за първи път е предложено приемането на територия, която не е член на ООН.

Президентът Реджеп Ердоган иска да си върне властта в мегаполиса Истанбул


На 31 март над 61,4 млн. турски граждани ще гласуват в 206 000 секции за кметове и местна власт. Около 12 млн. от избирателите са регистрирани в мегаполиса Истанбул. Над 210 000 избиратели са родом от България. Гласуването е задължително. За неявилите се има глоба от 300 лири или 9 евро. За втори мандат като кмет на Истанбул се бори кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу. Негов основен съперник е представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мурат Курум. Президентът Реджеп Ердоган активно се включи в кампанията на Курум. Според социолозите шансовете на двамата политици са изравнени и всичко ще се реши на втория тур от гласовете на кюрдите. Проблем за Имамоглу е разединението на опозицията.

Кметските избори в Химара блокират пътя на Албания към ЕС

Фреди Белери

Въпросът за осъдения албански кмет от гръцки произход Фреди Белери не е двустранен, а европейски, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, цитиран от АНА-МПА. Арестът на избрания за кмет на южния албански град Химара Белери, който е от гръцкото малцинство в Албания, предизвика криза между Гърция и Албания. Атина заплаши Тирана с блокиране на интеграцията в ЕС. Белери беше арестуван дни преди местните избори на 14 май 2023 г. Той спечели вота от килията с 14 гласа преднина. Осъден е на 2 години затвор за купуване на гласове. Предишният кмет Йорго Горо от управляващата Социалистическа партия изпълняваше длъжността кмет на Химара вместо Фреди Белери, но след обвинения за корупция и арест също подаде оставка.

Когато БиХ влезе в ЕС, властта в Сараево ще стане суверенна

Таня Файон и Елмедин Конакович

В Сараево външният министър на Словения Таня Файон заяви, че когато Босна и Херцеговина (БиХ) стане член на ЕС, страната няма да се нуждае от посредничеството на международни организации. Според Файон Службата на върховния представител на международната общност няма да е необходима. Нейният босненски колега Елмедин Конакович подчерта, че тогава БиХ няма да се нуждае от международен фактор, нито в Конституционния съд, нито в Службата на върховния представител. "Затова ще е добре да разберем какви са нашите задължения, за да се случи това“, допълни Конакович.

Тревожно е замърсяването на Дунав с пластмаса и микропластмаса


Дунавските води на Румъния са превърнати в истински сметища. Тонове отпадъци се хвърлят по бреговете на реката и впоследствие се озовават във водата. Течението ги отнася към румънския бряг. Целогодишно проучване разкри, че водите на Дунав годишно пренасят 100 т. пластмаса от влизането си на румънския участък до вливането в Черно море, съобщи телевизия Digi 24. Само уловената микропластмаса под 5 мм е 48,5 т. Координаторът в асоциацията "По-зелено" Лоредана Пана коментира, че проблемът е голям, количествата нарастват всяка година, а няма програма за превенция. Екологът Александра Томеску е установила, че и бреговете на река Арджеш от извора във Фъгърашките планини до Дунав също са превърнати в сметища.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: echrblog.com, ЕПА БГНЕС/observatornews.ro, gov.si , ekathimerini.com

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34