Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дълго чакане и общи усилия

България влезе по въздух и вода в Шенген

Събитието се отбеляза тържествено на летищата в София и Бургас

6
Първите "шенгенски" туристи от Полша кацат в Бургас
Снимка: Община Бургас

България и Румъния се присъединиха към Шенгенското пространство по въздух и море. От днес, 31 март, в двете държави членки вече се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва, съобщават от ЕК. 
"Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство... Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани", коментира в приветствие в навечерието на частичното присъединяване председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. "Гордея се с работата, извършена от толкова много хора както в Румъния, така и в България“, заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя добави, че следващата задача е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници.

В София първият "шенгенски" полет пристигна малко след полунощ, а на летището в Бургас посрещнаха първия "шенгенски" самолет в 10:05 часа. На българска земя, в морския ни град, стъпиха 185 пътници от Краков, Полша. 



"Първи полет до Бургас след присъединяване на България към Шенгенското пространство по въздух! Наистина исторически момент! Да си пожелаем повече полети и повече туристи!" - написаха във Фейсбук от Община Бургас. 



С тържествена церемония и Летище София отбеляза присъединяването ни към шенгенското пространство по въздух. На нея присъстваха премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, както и други представители на кабинета в оставка. 

"Шенген е голяма победа за България. Нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството" - коментира Денков и допълни: "Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие. Първо – за това, че ние можем да опазим границите на Европейския съюз, както външната граница с Турция, така и границите, които имаме по летища, пристанища и сухопътните граници. Шенген е и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път“.
Мария Габриел и Николай Денков

"България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата", отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. По думите й, няма много моменти, като този, в които отбелязваме успехи, резултат от обединени усилия и обща работа. "България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство. България задава посока и е добър пример", Подчерта Габриел.

Влизането на България в Шенген по въздух и вода е огромно постижение и ще донесе много ползи, посочи и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на фирмата-оператор на Летище София. Той определи също днешния ден като исторически за България, като посочи, че "днес пада още една преграда". Кабайеро благодари и на всички работещи на Летище София, които са го подготвили за този ден. "Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището", отбеляза Хесус Кабайеро.

Хесус Кабайеро

На софийската аерогара присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата. На церемонията присъстваха и други представители на правителството в оставка, сред които вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел,  министрите на вътрешните работи и на транспорта – Калин Стоянов и Георги Гвоздейков. Сред гостите бяха още Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и Фредерик Мьорис - посланик на Белгия в България, информира БТА. 



По време на отбелязването на присъединяването на страната към Шенгенското пространство по въздух и вода беше посрещнат пристигащ полет от Берлин, при който около 200 пътници преминаха без паспортен контрол. 

Снимки: БТА и Община Бургас 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15

Столичната община украси София с инсталации от декоративни великденски яйца

Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, украсяват София на Великден. Инсталациите с височина между един и два и половина метра са поставени с помощта на Столичната община. Украсата с един от традиционните символи на празника може..

публикувано на 05.05.24 в 07:00