Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори


Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган, коментира за БНР журналистът Ибрахим Карахасан-Чънар. Особено значими са победите на опозицията в Истанбул и Анкара. Пробив има и в Бурса. Анализаторите отбелязват, че Турция е осъмнала с нова карта на политическото пространство, в която преобладава червеният цвят на основната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия вместо оранжевия на ПСР, доминирал над 20 години. Екрем Имамоглу, отново издигнат за кмет на 16-милионния Истанбул, спечели поста за втори път с още по-внушителен резултат, като разби надеждата на Ердоган ПСР да си върне контрола над града. Карахасан-Чънар нарече победата на опозицията за "пролет на турската демокрация". Той прогнозира, че Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш ще бъдат силни фигури в политиката на Турция. "В бъдеще ги виждам на президентски или на премиерски пост", подчерта Карахасан-Чънар.

Драма между Косово и Сърбия по въпроса за динара


Косово и Сърбия не успяха да се разберат по въпроса за употребата на сръбския динар в Косово, където той е забранен от 1 февруари. Споразумение не е постигнато дори след трета поредна среща на 4 април в Брюксел с участието на специалния представител на ЕС за диалога между Белград – Прищина Мирослав Лайчак, и предстои нова среща по въпроса. 

Косово прие за официална валута еврото през 2002 г., макар да не е член на еврозоната, но се допускаше и разплащане в сръбски динари. От 1 февруари т.г. след решение на Централната банка на Косово еврото става единствена валута за плащане в брой. Това предизвика смут сред местната сръбска общност, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и се разплаща с тях в Косово. ЕС и САЩ разкритикуваха решението за динара, като заявиха, че то е взето без предварителни консултации и без да се отчете негативното му въздействие върху сръбската общност в Косово.

По-високи пътни такси по магистралите на Гърция


От началото на април в Гърция са в сила по-високи с около 35% пътни такси по магистралите, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. От Кулата до Солун цената е повишена от 3,60 евро на 4,15 евро. При пътуване с ферибот от Игуменица цената на пътната такса от Кулата до гръцкото пристанище е 15,55 евро вместо досегашните 12,60 евро. От Солун до Александруполис също има увеличение с 30%. Промяната в цените е заради новия концесионен договор на магистрала "Егнатия" и трите вертикални пътни оси, свързващи Гърция с България, Северна Македония и Албания.

Албания с амбиция до 2030 г. да започне износ на военни продукти "Made in Albania"


Албанският премиер Еди Рама заяви, че амбицията на Албания е до 2030 г. да има износ на военни продукти от марката "Направено в Албания" ("Made in Albania"), но също така да осигури въоръжение от същата марка и за албанската армия, предаде БТА. Рама обяви това на откриването в Тирана на новия Център за иновации, сигурност и защита – стъпка от модернизацията на албанската армия. "Вече имаме готови нова военна стратегия и нов дългосрочен план за развитие на Въоръжените сили", каза Рама. "Най-напредналите страни в отбранителната индустрия днес в демократичния свят са не само готови, но и заинтересовани да видят техните предприятия да развиват сътрудничество с албанската държава", посочи той. Рама е на мнение, че държавата трябва да бъде партньор в развитието на военната индустрия в страната и "от всички тези процеси на икономическо развитие да взима своя дял". 

Шестима румънци са в списъка на "Форбс" с най-богатите хора

Даниел Динес

Шестима румънци влязоха в списъка на "Форбс" с най-богатите хора в света за 2024 г., съобщава Диджи24. Общото им състояние възлиза на 10,6 милиарда долара. Най-богатият сред тях е Даниел Динес, който е съосновател на технологичната компания UiPath – платформа за роботизирана автоматизация на процеси, регистрирана на Нюйоркската фондова борса през април 2021 г. Динес завършва образованието си в университета в Букурещ, а в момента живее в Ню Йорк. Със състоянието си в размер на 2,7 милиарда долара той се нарежда на 1238-о място сред 2781 души по света. "Форбс" го нарича "Босът на ботовете", тъй като трупа имането си на базата на бот програми, съобщава БТА.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, apnews.com, karditsastakra.com, ata.gov.alq, romania-insider.com

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42