Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори


Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган, коментира за БНР журналистът Ибрахим Карахасан-Чънар. Особено значими са победите на опозицията в Истанбул и Анкара. Пробив има и в Бурса. Анализаторите отбелязват, че Турция е осъмнала с нова карта на политическото пространство, в която преобладава червеният цвят на основната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия вместо оранжевия на ПСР, доминирал над 20 години. Екрем Имамоглу, отново издигнат за кмет на 16-милионния Истанбул, спечели поста за втори път с още по-внушителен резултат, като разби надеждата на Ердоган ПСР да си върне контрола над града. Карахасан-Чънар нарече победата на опозицията за "пролет на турската демокрация". Той прогнозира, че Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш ще бъдат силни фигури в политиката на Турция. "В бъдеще ги виждам на президентски или на премиерски пост", подчерта Карахасан-Чънар.

Драма между Косово и Сърбия по въпроса за динара


Косово и Сърбия не успяха да се разберат по въпроса за употребата на сръбския динар в Косово, където той е забранен от 1 февруари. Споразумение не е постигнато дори след трета поредна среща на 4 април в Брюксел с участието на специалния представител на ЕС за диалога между Белград – Прищина Мирослав Лайчак, и предстои нова среща по въпроса. 

Косово прие за официална валута еврото през 2002 г., макар да не е член на еврозоната, но се допускаше и разплащане в сръбски динари. От 1 февруари т.г. след решение на Централната банка на Косово еврото става единствена валута за плащане в брой. Това предизвика смут сред местната сръбска общност, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и се разплаща с тях в Косово. ЕС и САЩ разкритикуваха решението за динара, като заявиха, че то е взето без предварителни консултации и без да се отчете негативното му въздействие върху сръбската общност в Косово.

По-високи пътни такси по магистралите на Гърция


От началото на април в Гърция са в сила по-високи с около 35% пътни такси по магистралите, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. От Кулата до Солун цената е повишена от 3,60 евро на 4,15 евро. При пътуване с ферибот от Игуменица цената на пътната такса от Кулата до гръцкото пристанище е 15,55 евро вместо досегашните 12,60 евро. От Солун до Александруполис също има увеличение с 30%. Промяната в цените е заради новия концесионен договор на магистрала "Егнатия" и трите вертикални пътни оси, свързващи Гърция с България, Северна Македония и Албания.

Албания с амбиция до 2030 г. да започне износ на военни продукти "Made in Albania"


Албанският премиер Еди Рама заяви, че амбицията на Албания е до 2030 г. да има износ на военни продукти от марката "Направено в Албания" ("Made in Albania"), но също така да осигури въоръжение от същата марка и за албанската армия, предаде БТА. Рама обяви това на откриването в Тирана на новия Център за иновации, сигурност и защита – стъпка от модернизацията на албанската армия. "Вече имаме готови нова военна стратегия и нов дългосрочен план за развитие на Въоръжените сили", каза Рама. "Най-напредналите страни в отбранителната индустрия днес в демократичния свят са не само готови, но и заинтересовани да видят техните предприятия да развиват сътрудничество с албанската държава", посочи той. Рама е на мнение, че държавата трябва да бъде партньор в развитието на военната индустрия в страната и "от всички тези процеси на икономическо развитие да взима своя дял". 

Шестима румънци са в списъка на "Форбс" с най-богатите хора

Даниел Динес

Шестима румънци влязоха в списъка на "Форбс" с най-богатите хора в света за 2024 г., съобщава Диджи24. Общото им състояние възлиза на 10,6 милиарда долара. Най-богатият сред тях е Даниел Динес, който е съосновател на технологичната компания UiPath – платформа за роботизирана автоматизация на процеси, регистрирана на Нюйоркската фондова борса през април 2021 г. Динес завършва образованието си в университета в Букурещ, а в момента живее в Ню Йорк. Със състоянието си в размер на 2,7 милиарда долара той се нарежда на 1238-о място сред 2781 души по света. "Форбс" го нарича "Босът на ботовете", тъй като трупа имането си на базата на бот програми, съобщава БТА.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, apnews.com, karditsastakra.com, ata.gov.alq, romania-insider.com

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14