Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Португалия

Православната църковна община на българите в Лисабон

9
Снимка: Красимир Мартинов

На 25 декември 2001 г. в португалската столица Лисабон се създава Българската православна църковна община "Св. Иоан Рилски - Чудотворец". Формалният повод за това е преместването и преустройството на параклис от дома на Царица Иоанна (съпруга на цар Борис ІІІ и майка на последния български цар Симеон ІІ) в двора на българското посолство в Лисабон, след нейната смърт (29.02.2000 г.). Активната църковна дейност в параклиса започва през 2003 г., когато за енорийски свещеник е назначен отец Гоце Христов. В богослуженията участват както българи, така и представители на други националности – руснаци, украинци, молдовци.

Сградата на българското посолство в Лисабон

И днес православният параклис на името на Свети Йоан Рилски привлича поклонници, а най-често в него влизат родителите и учениците от българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий", разположено в непосредствена близост но храма, в двора на българското посолство. В параклиса разговаряхме и с отец Захарий Бозов, който понастоящем извършва българските богослужения в Лисабон. 


"Намираме се в параклиса, посветен на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, всенародния български светец, когото всички българи почитат - започва разказа си отец Захарий Бозов. - Самият параклис е дарен от царското семейство след кончината на Царица Йоанна. Параклисът е осветен на 3 март 2001 г. от негово високопреосвещенство блаженно почившия Западно- и средноевропейски митрополит Симеон. Тогава на богослужението и освещаването на параклиса присъства и цар Симеон ІІ. В храма се пазят мощите на Свети мъченик Харалампи, като така българите в Португалия са облагодетелствани да имат мощи на светец, на които да се поклонят".

Поклонение пред мощите на Св. Харалампий

През ноември 2007 г., след дългогодишни усилия на няколко църковни настоятелства, църковната община на българите получава официална регистрация по закона за религиозните лица в Португалия, а през 2011 г., навръх Рождество Христово - и самостоятелен храм за безвъзмездно ползване, предоставен от католическата църква. Храмът се намира в лисабонския квартал Линда-а-Веля (Linda-a-Velha), в сграда от 1780 г.

Храмът на българите Св. Йоан Рилски - Чудотворец

"В храма извършваме нашите богослужения, тъй като в него могат да присъстват много повече хора, отколкото в този параклис - казва отец Захарий Бозов. - Храмът също носи името на Св. Йоан Рилски - Чудотворец. В параклиса служим обичайните утрини и вечерни богослужения, които се полагат. Всички, които имат възможност, могат да присъстват. Дори от посолството – посланикът и целият му екип присъстват на богослуженията. 


Храмът в Линда-а-Веля е католически, но е преустроен в православен. Освещаването му е направено от митрополит Антоний. Като цяло той е заслуга на самите българи. Те са пожелали да имат храм и са го извоювали. Тогава свещеник тук е бил ставрофорен иконом отец Гоце Христов. По негова инициатива, на настоятелството и на българската общност, успява да бъде осигурен храмът. Слава Богу, от католическа страна ни го дават и така започва едно благоугодно дело Богу, за да може да има един малък оазис, както се казва, който не само българи, но и хора от други народности да посещават, да се молят и да намират утеха."

Служба на отец Захарий Бозов в българския храм в Линда-а-Веля

Адресът на храма в Лисабон е Av. Tomás Ribeiro 33, Linda-a-Velha, а на параклиса - R. Sacramento à Lapa 31. 

Българска православна църква "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Португалия има и фейсбук страница, в която може да бъде намерена информация относно християнския начин на живот, снимки и съобщения за богослуженията в храма и параклиса.  

Още снимки - вижте в галерията под публикацията. 

Фото: Красимир Мартинов, facebook.com/bg.ortodox.lisboa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20