Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Снимка: БГНЕС

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро върховенство на закона и стабилни правителства, казва пред БГНЕС Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

75% от доходите на хората са от частната икономика, а 1/4 от обществения сектор. В индустрията са заети 500 000 работещи. 

“Ако искаме да привличаме големи индустриални инвеститори, трябва да имаме индустриални зони. Ние изоставаме по развитие на индустриалните зони. Турция се справя по-добре от нас. Цялостният пакет, който предлагаме на инвеститора - индустриална зона, локация, програми за квалификации на персонала - все още изостава“, обяснява икономистът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10