Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

Снимка: mon.bg

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудиокоманди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти. Изкуственият интелект ще направи робота функционален за различни ежедневни задачи.

Продуктът ще има важна социална роля в помощ на възрастни или на хора в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни дейности. В дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинствата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10