Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническата градина в София кани на "Пролетни срещи с растенията"

10
Снимка: Ботаническа градина - БАН

На 13 април, когато България за първи път отбелязва Международния ден за признателност към растенията, Ботаническата градина на БАН в София отваря врати за 23-то издание на "Пролетни срещи с растенията", информират организаторите. Инициативата, посветена на невероятното разнообразие, красота и значение на растенията включва и тематичната експозиция "Зеленият лист – кислородният апарат на планетата", която може да бъде разгледана до 20 април, всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.


В деня на откриването – 13 април, от 11:00 и 14:00 ч., доц. д-р Антоанета Петрова ще изнесе беседи за растенията.


В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка с растения, където се отглеждат над 3300 вида от всички континенти. Декоративните сортове, създадени от човека са над 1200 вида, в т.ч. рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотичните американски фуксии (обички), японските кленове, сортовете на хвойни, туи, лъжекипарисите и други.


Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения, което е над 1 % от разнообразието на висшите растения в света.

Снимки: Ботаническа градина - БАН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21