Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско провеждат Международен обучителен курс за спасителни кучета

7
Снимка: Фейсбук / Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК

Над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори работят на терен в ски зоната над Банско, в рамките на Международен обучителен курс за спасителни кучета от 10 до 14 април. На официалната си Фейсбук страница Община Банско съобщава, че те тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината, спасяване при земетресения и други бедствия.


Освен 20-имата водачи на кучета от България, в обучителния курс участват водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Като своеобразно признание на обществеността към професионализма на спасителите от Отряд Банско на Планинската спасителна служба ( ПСС), домакинството е поверено именно на тях.


Юбилейното издание на Международния курс е посветено на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. В края на четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните – бивши водачи на спасителни кучета, както и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.


Снимки: Фейсбук / Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03