Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния  се опитва да ограничи хазарта

Румънският парламент прие закон, забраняващ залите за хазартни игри в населени места с до 15 000 жители, съобщи Digi24. Това е компромис спрямо първоначалния амбициозен проект на социалдемократите, забраняващ игралните зали във всички населени места. Отпаднаха и текстовете, предвиждащи залите с игрални автомати да бъдат преместени в периферията на градовете, както и забраната за реклами на хазарт. Опозицията обвини управляващата коалиция на социалдемократите и национал либералите, че са отстъпили пред хазартния бизнес. "Борим се с индустрия, която има оборот от 10-12 млрд. евро, имат най-добрите адвокати, специалисти. Постоянно ни казваха, че законът е неприложим", посочи временният председател на Камарата на депутатите Алфред Симонис.

Президентът Еманюел Макрон прие Александър Вучич в Елисейския дворец

"Сърбия не бива да се съмнява, независимо от раните от близкото минало, че нейното бъдеще е в ЕС и никъде другаде", заяви френският президент Еманюел Макрон след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Париж. Макрон се спря на отношенията Белград-Прищина и призова за преодоляване на напрежението след решението на Косово да забрани трансакциите в сръбски динари. "Трябва да кажа пред камерите. Вие казахте, че и Белград, и Прищина са направили по нещо. Едната страна не е направила нищо", подчерта Вучич на общата пресконференция. След сръбско-френски бизнес форум Вучич добави, че Белград е много близо до подписването на договор за доставка на 12 нови френски изтребители "Рафал". Обсъждано е и евентуалното изграждане на френска ядрена електроцентрала в Сърбия, предаде БТА.

Хърватия е едно от европейските огнища на коклюш

Изданието Politico определя Хърватия като огнище на инфекциозното заболяване коклюш или "магарешка кашлица". Инфекцията е последната от поредица "викториански болести", завърнали се в Европа след нарастване на случаите на морбили, сифилис, подагра, проказа и малария, отбелязва медията. Коклюшът рязко нарасна в Хърватия, Дания, Белгия, Испания и Великобритания. Европейското огнище на заболяването към момента е Хърватия, в която са отчетени 6381 случая за първите месеци на годината. Част от причините за разпространението към момента е спадът на ваксиниращи се. 

Инфекциозното заболяване е най-рисково за новородените. За възрастните е основно неприятно, но при най-малките може да се стигне до усложнения. В някои случаи изходът може да е фатален, добавя Politico.

Скопие изостава в правните реформи и борбата с корупцията

В последния доклад на "Фрийдъм Хаус" - "Страни в преход 2024", Северна Македония е описана като "цикличен хибрид, комбинация от политически плурализъм и повърхностна институционална промяна". "Оценката за съдебната система и независимост се понижи от 3,25 на 3,00 поради лошата работа на Съдебния съвет и обвиненията в непотизъм при назначаването на прокурори, заради назначаването на нови прокурори и съдии, които са в роднински връзки с видни политици", пише в доклада. "Страни в преход" оценява 29 държави и посочва, че  регионалната сигурност е извинение за много политически лидери от Западните Балкани, за да подкопават демократичните институции и да пренебрегват демократичните норми.

Летищата в Балчик и Тузла ще проверят шенгенския режим по въздух

20 до 30 румънски самолета се очаква да кацнат на Летище Балчик в събота, 13 април. Прелитането символично ще отбележи влизането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода, съобщиха от ваканционно селище "Албена". Събитието Schengen check се организира съвместно с аеропорта в град Тузла, и е за пилоти на малки самолети. В деня на събитието всички услуги от Летище Балчик ще са безплатни за пилотите от България и Румъния. На 27 април домакин на същата проява ще е Летище Тузла. Междувременно Архитектурният факултет на Варненския свободен университет и факултетът по урбанизъм в Университета по архитектура и градоустройство в Букурещ обявиха международен студентски конкурс за креативни идеи по темата "Нов живот за летището в Балчик", съобщиха от Варненския университет.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: Pixabay, БГНЕС, freedomhouse.org, Летище Тузла

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03