Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

София е домакин конференция, посветна на сигурността в района на Черно море

Снимка: БГНЕС

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през юни в Швейцария. Това заяви служебният министър на външните работи Стефан Димитров на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът, който се провежда в Централния военен клуб в София, се организира съвместно от външните министерства на България и Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии н Украйна.

Стефан Димитров


Ситуацията в Черно море не е спокойна, и това се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността - посочи пред делегатите на форума служебният министър на отбраната на България Атанас Запрянов. Пред журналисти той съобщи, че Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea).
По думите му, това означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Атанас Запрянов

Предстои изпращането на два пакета помощ за Украйна, които вече имат одобрението на парламента, заяви министърът и добави, че с 3 ешалона са заминали българските бронетрпанспортьори за Украйна. "Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", каза Запрянов и обясни, че Черно море е коридор за връзка и стокообмен между Европа и Азия. Това е много важен икономически въпрос. Повече от 70 % от българския външнотърговски обмен върви по море същото важи и за Румъния и Украйна, обясни Запрянов.
Целта на съвместните усилия на България, Румъния и Турция е да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие както върху корабоплаването, така и върху туризма, съобщи БТА.

Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ. Путин мислеше, че съседите на Украйна ще бъдат разединени, но сбърка. Това заяви чрез видео връзка държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Работихме с България, за да възпрем чуждестранната дезинформация", посочи Блинкен и отбеляза нуждата от западна помощ за укрепване военните способности на Киев.


Трябва да заздравим сигурността в Черно море, което е ключово за България, Украйна, Турция и Румъния, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Във видео връзка той посочи: "Само загубата на Русия и връщането на териториалната цялост на Украйна ще гарантира стабилността и мира".



Конференцията се организира в момент, когато Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси и трудно осигурява противовъздушната си отбрана, а Черно море е ключова артерия за доставки на суровини, включително селскостопанска продукция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15