Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Вицепрезидентът смята, че служебния премиер дължи отговори на обществото

Снимка: БГНЕС

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет.

Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от "навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на служебното правителство, както и със съюзниците и партньорите", Главчев предложи на президента Румен Радев да одобри за служебен министър на външните работи Даниел Митов, който да замени дипломата от кариерата Стефан Димитров. Часове преди новината пред избиратели в столицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: "За ген. Атанас Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".


Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ. Външен министър е бил през 2014 г. в служебното правителство с премиер Георги Близнашки. Остава на поста и в следващото редовно правителство - на ГЕРБ - до началото на 2017 г.

Часове след новината за предложената рокада, от пресслужбат на Министерския съвет дойде и информацията за още една промяна.
Служебният премиер е предложил Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и на мястото му да бъде назначен Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев, Димитър Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор. 

Кирил Вътев

Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет, назначен официално преди 8 дни, на 9 април 2024 г.. Той аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа.

Действията на служебния премиер предизвикаха мигновени реакции.  "Съмненията започват и подозренията, че това е партиен кабинет, ще стават все по-големи" – заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като депутатът от ГЕРБ Данил Митов беше предложен за поста външен министър. Йотова изрази мнение, че Димитър Главчев "дължи отговори на всички нас" и трябва да говори открито, а не чрез прессъобщения. "Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо"- посочи Йотова и допълни, че това е един естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще възпроизвеждат нови и нови кризи. 

Според нея, служебните кабинети на Румен Радев са връщали стабилността в страната. Когато отговорността беше не Румен Радев служебният кабинет работеше, имаше гаранция за честни избори. Това беше гарантирано и от старите текстове в Конституцията, отбеляза още Йотова. По думите ѝ, настоящият служебен кабинет не е зареден с такава енергия, защото има един огромен недостатък – "не се знае кой носи отговорността за него". Вицепрезидентът заяви, че познава от доста отдавна сегашният служебен външен министър Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати и няма наблюдения, че той не следва линията на България и евроатлантическите цели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42