Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Вицепрезидентът смята, че служебния премиер дължи отговори на обществото

Снимка: БГНЕС

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет.

Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от "навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на служебното правителство, както и със съюзниците и партньорите", Главчев предложи на президента Румен Радев да одобри за служебен министър на външните работи Даниел Митов, който да замени дипломата от кариерата Стефан Димитров. Часове преди новината пред избиратели в столицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: "За ген. Атанас Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".


Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ. Външен министър е бил през 2014 г. в служебното правителство с премиер Георги Близнашки. Остава на поста и в следващото редовно правителство - на ГЕРБ - до началото на 2017 г.

Часове след новината за предложената рокада, от пресслужбат на Министерския съвет дойде и информацията за още една промяна.
Служебният премиер е предложил Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и на мястото му да бъде назначен Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев, Димитър Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор. 

Кирил Вътев

Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет, назначен официално преди 8 дни, на 9 април 2024 г.. Той аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа.

Действията на служебния премиер предизвикаха мигновени реакции.  "Съмненията започват и подозренията, че това е партиен кабинет, ще стават все по-големи" – заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като депутатът от ГЕРБ Данил Митов беше предложен за поста външен министър. Йотова изрази мнение, че Димитър Главчев "дължи отговори на всички нас" и трябва да говори открито, а не чрез прессъобщения. "Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо"- посочи Йотова и допълни, че това е един естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще възпроизвеждат нови и нови кризи. 

Според нея, служебните кабинети на Румен Радев са връщали стабилността в страната. Когато отговорността беше не Румен Радев служебният кабинет работеше, имаше гаранция за честни избори. Това беше гарантирано и от старите текстове в Конституцията, отбеляза още Йотова. По думите ѝ, настоящият служебен кабинет не е зареден с такава енергия, защото има един огромен недостатък – "не се знае кой носи отговорността за него". Вицепрезидентът заяви, че познава от доста отдавна сегашният служебен външен министър Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати и няма наблюдения, че той не следва линията на България и евроатлантическите цели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14