Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като държави, показващи намалял интерес. През 2019 г. 57% от българските избиратели са били готови да гласуват за Европарламент. За евродепутати на 9 юни сега са готови да гласуват 50% от имащите право, сочи проучване на Евробарометър.

37% от анкетираните българи смятат, че нещата в ЕС не се развиват в добра посока, за 55 на сто нещата вървят в грешната посока. 22% са на мнение, че посоката на общността е вярна. 

Българите, за разлика от повечето европейци, гледат на Европейския парламент като на средство за решаване на проблемите, които собствените им политици и управници не могат да решат. Запитани, кои теми биха искали да бъдат обсъдени приоритетно по време на избирателната кампания, почти половината (48%) отговарят - "Борбата срещу бедността и социалното изключване".

"Подкрепа за икономиката и създаване на нови работни места" е следващият по честота отговор с 40%. Като ценности които трябва да защитава ЕС 47% посочват мира. Всеки трети българин (33%) посочва "Зачитането на националните идентичности, култури и традиции в държавите членки на ЕС". За 27% водещи ценности, които трябва да защитава ЕС са "Солидарност между държавите членки и между неговите региони", както и “Свободата за придвижване“.  "Върховенството на закона“ е избрано от 26% от анкетираните българи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32