Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Снимка: БГНЕС

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в икономиката, отбраната, културата и образованието. 

През 2024-та се навършват 145 години от установяването на дипломатическите отношения между София и Рим. Радев благодари на Италия за последователната подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество иразвитие.


Матарела заяви, че се надява страната скоро дае пълноправен член на Шенгенското пространство. Двете страни имат сходни позиции по проблема с миграцията. Като държави на първа линия България и Италия подкрепят решението за приемане на Европейския пакт за убежище.

На 18 април двамата президенти ще посетят учебен полигон "Ново село", за да се запознаят с дейността на Многонационалната бойна група. Италия е рамкова държава на формированието. Матарела и Радев ще се срещнат с български и италиански военни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42