Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев:

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Снимка: Васил Терзиев / фейсбук

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София.

Сградите са били паметници на културата, но през различни периоди статутът на защита им е бил отнет. “Някои от тях са знакови, познати на софиянци – като кооперация “Царевец” на Орлов мост, а други представляват малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици”, пише на фейсбук страницата си столичният кмет.

Васил Терзиев припомня, че само от 2000 г. досега е бил отнет статутът на недвижимо културно наследство на над сто сгради. “За съжаление, голяма част от тях са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества”, добавя той.

Кметът се надява 17-те сгради да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. “И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности”, подчертава Васил Терзиев.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20