Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев:

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Снимка: Васил Терзиев / фейсбук

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София.

Сградите са били паметници на културата, но през различни периоди статутът на защита им е бил отнет. “Някои от тях са знакови, познати на софиянци – като кооперация “Царевец” на Орлов мост, а други представляват малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици”, пише на фейсбук страницата си столичният кмет.

Васил Терзиев припомня, че само от 2000 г. досега е бил отнет статутът на недвижимо културно наследство на над сто сгради. “За съжаление, голяма част от тях са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества”, добавя той.

Кметът се надява 17-те сгради да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. “И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности”, подчертава Васил Терзиев.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05