Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко повишаване на температурите в понеделник

Снимка: Диана Цанкова

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София – около 5°, а максималните – между 15° и 20°, в София – около 15°.

Над планините облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево. Само на отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд, по върховете – слаб сняг. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 3°.

По Черноморието облачността ще бъде променлива, по северното крайбрежие на отделни места ще превалява. Вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъдат 15°-19°, а на морската вода – 11°-12° по северното крайбрежие до 14° по южното. Вълнeнието на морето ще бъде 2-3 бала, сутринта по северното крайбрежие – до 4 бала.

Облачността над Балканите ще бъде променлива, над централните райони често намаляваща до слънчево време. Предимно облачно с валежи от дъжд ще бъде в северната половина на Румъния. Дневните температури слабо ще се повишат. В Атина ще бъде 21 градуса, в Истанбул – 19, в  Букурещ – 15, в Белград – 14.

Студен въздух ще обхване по-голямата част от Централна и Западна Европа и облачността ще бъде значителна, на Британските острови с превалявания от дъжд, в Германия и страните от Бенелюкс – от дъжд и сняг. Значителни валежи от дъжд, в Алпите – от сняг ще има в Австрия, Швейцария и Северна Италия. Дъжд ще вали по източното крайбрежие на Испания, докато над останалата част от Пиренеите ще преобладава слънчево време. Снеговалежи ще има във Финландия и прибалтийските страни. В Мадрид ще бъде 21 градуса, в Москва – 17, в Рим – 16, в Париж – 11, във Виена – 10, в Санкт Петербург – 9, в Мюнхен – 6, в Стокхолм – 4.

В Мелбърн ще бъде 23 градуса, в Кейптаун – 21, в Чикаго – 19, в Ню Йорк – 17. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Русе започват безплатни пешеходни обиколки Ruse Summer Free Tour

Безплатните пешеходни обиколки в Русе Ruse Summer Free Tour на английски език, насочени към българските и чуждестранните гости на града, започват в събота, 4 май. Техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на Русе...

публикувано на 04.05.24 в 07:10
Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22