Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов:

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Христо Иванов
Снимка: Силвия Великова

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор, заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в служебния кабинет. По думите му, държавният глава трябва да се консултира с останалите политически сили преди да извърши подобни рокади.

Служебният министър Димитър Главчев настоява президентът да подпише укази, с които да смени двама министри – на външните работи и на земеделието.

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Христо Иванов изрази съмнение дали Димитър Главчев ще може да се върне като председател на Сметната палата, когато служебното правителство прекрати съществуването си, тъй като с действията си е показал “неспособност да бъде независим”.

Отново в ефира на БНР лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов коментира, че идеята премиерът да оглави и външното министерство показва провала на служебния кабинет. “Румен Радев ясно каза на Димитър Главчев, съветвайки го дипломатично да помисли, че това няма как да стане”, добави той.

Искат вот на недоверие към правителството

Костадин Костадинов каза още, че опозицията няма да оттегли вота на недоверие към правителството, защото то се отклонява от основните си задължения. “По-лошото е, че след това ще бъде назначено на практика същото – благодарение на конституционните поправки на ПП-ДБ, и президентът ще трябва да избира между ГЕРБ и ГЕРБ”, заключи лидерът на “Възраждане”.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46