Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

Снимка: semebalgarsko.com

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се проведе 10-Ото издание на фестивала "Семе българско”.

На 27 и 28 април в парка"Казармите”отваря врати Домът за семена, за да бъде продължена инициативата "Предай нататък! Вземи и засей български семена!”. 

Посетителите могат да си вземат безплатно сортови семена. По случай десетата годишнина на фестивала, няколко селскостопански института в района предоставят стари български сортове зеленчукови, етеричномаслени и зърнени култури.

В инициативата "Дом за семена" участват активно и представители на редица читалища от селата на община Севлиево, които ще предадат нататък семена, запазени от техните предци и разсади от местни сортове. Домът за семена дава възможност и за свободен обмен, в който може да се включи всеки гост, като си вземе и/или остави пакетче семена с информация за тях.

В тазгодишната програма на "Семе българско" са предвидени и беседи на теми като "Селекцията - науката и изкуството за подобряване на културните растения” или "Цялостната грижа за овощната градина и благодатния семеен живот на село".

Организатори на събитието са фондация "ОТ БГ” и Община Севлиево.

Вижте още:

Снимки: semebalgarsko.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00