Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев:

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Ангел Кунчев
Снимка: БТА

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни. 

Ангел Кунчев подчерта, че тежките мерки от Ковид епидемията като задължителното носене на маски и затваряне на заведенията няма да се повторят. Според него много хора карат леко коклюш или нямат никакви симптоми и това помага за разпространението на заболяването.  

Има достатъчно ваксини за имунизационния календар, увери здравният инспектор. По думите му, не е необходимо възрастните да се ваксинират. “Проблемът е при малките деца, тъй като рискът от усложнения е голям”, добави той.


По данни на здравния министър д-р Галя Кондова ваксини има, като се очаква днес да бъдат внесени още.

Да няма паника – призова от ефира на БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. По думите му, има достатъчно ваксини за всички, които подлежат на имунизация: "Лекарят преценява кога и дали има нужда от ваксинация или реваксинация", уточни той.

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията – посочи Ангел Кунчев пред БТА. Главният здравен инспектор не очаква да има и толкова силен натиск върху здравната система.

"Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от коклюш се хоспитализират, като за голяма част от тях е по-скоро като гаранция за наблюдение, а не защото се нуждаят от интензивно лечение", каза Кунчев.

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичната община украси София с инсталации от декоративни великденски яйца

Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, украсяват София на Великден. Инсталациите с височина между един и два и половина метра са поставени с помощта на Столичната община. Украсата с един от традиционните символи на празника може..

публикувано на 05.05.24 в 07:00

Wings for Life World Run в помощ на хората с увреждания на гръбначния стълб

Инициативата Wings for Life World Run представлява глобално събитие, което ще се проведе едновременно в целия свят на 5 май и ще започне в 14,00 ч. българско време. Всички набрани средства от таксите за участие ще бъдат дарени за медицински..

публикувано на 05.05.24 в 06:00

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30