Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

"За работа и хляб протестираме"

Снимка: БГНЕС

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София.

Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока за бита с поне още три години - вместо от 2026 тя да бъде от 2029 г. 


"За работа и хляб протестираме. Работя в ТЕЦ "Бобов дол". Ако спрат въгледобива, ще спрат и ТЕЦ-овете. Не знам къде ще ходим, нямаме решение. Първите 160 човека вече са уволнени в "Марица – изток". Загрижени сме за тях, и за себе си, разбира се", сподели пред БНР един от протестиращите.

Според тях обявеният за справедлив зелен преход не е справедлив, тъй като на съкратените им се предлагат неадекватни за техните умения работни места - като готвачи и продавачи. Не им се изплащат и обещаните 36 заплати обезщетение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Wings for Life World Run в помощ на хората с увреждания на гръбначния стълб

Инициативата Wings for Life World Run представлява глобално събитие, което ще се проведе едновременно в целия свят на 5 май и ще започне в 14,00 ч. българско време. Всички набрани средства от таксите за участие ще бъдат дарени за медицински..

публикувано на 05.05.24 в 06:00

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37