Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

"За работа и хляб протестираме"

Снимка: БГНЕС

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София.

Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока за бита с поне още три години - вместо от 2026 тя да бъде от 2029 г. 


"За работа и хляб протестираме. Работя в ТЕЦ "Бобов дол". Ако спрат въгледобива, ще спрат и ТЕЦ-овете. Не знам къде ще ходим, нямаме решение. Първите 160 човека вече са уволнени в "Марица – изток". Загрижени сме за тях, и за себе си, разбира се", сподели пред БНР един от протестиращите.

Според тях обявеният за справедлив зелен преход не е справедлив, тъй като на съкратените им се предлагат неадекватни за техните умения работни места - като готвачи и продавачи. Не им се изплащат и обещаните 36 заплати обезщетение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52