Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Снимка: mon.bg

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите".


Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и преводачи, проучвайки посещението на монарха в Оксфорд и участието му в Осмия международен конгрес по орнитология, който се провежда в града през 1934 г.


Децата откриха снимки, преведоха статии от английското списание Nature за събитието и откроиха заслугите на Фердинанд в областта на естествените науки. Учениците научиха какви въпроси за опазването на околната среда и птиците са обсъждани в началото на ХХ век и така разшириха и знанията си за орнитологията като част от зоологията, съобщават от Министерството на образованието и науката.


снимки: mon.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10