Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски


С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на президентските избори заедно с настоящия президент и кандидат за втори мандат, подкрепен от СДСМ, Стево Пендаровски. Буяр Османи е трети с резултат от 13,37%, пред своя опонент в албанския политически блок Арбен Таравари, който получи 9,2%. Избирателната активност бе 49,93%. До урните са отишли 930 533 избиратели, предава МИА. "Добре организирани, но замърсени от остра риторика" е оценката на европейските наблюдатели за вота, каза на пресконференция в Скопие ръководителят на мисията Джилиан Стърк. Наблюдателите отбелязват, че македонското законодателство дава непропорционален достъп до медиите и държавни средства на политическите партии.

След 33 години обвиниха за масово насилие бивш румънски президент и премиер

Петре Роман
Главната прокуратура в Румъния обвини за престъпления срещу човечеството бившия премиер Петре Роман и неговия вицепремиер Джелу-Войкан Войкулеску, предава AGERPRES. Обвинени са и бившият директор на Разузнавателната служба Вирджил Мъгуряну, миньорският лидер Мирон Козма и тогавашни висши полицаи. Бившият президент Йон Илиеску ще бъде изслушан от прокурорите в дома си, защото е на 94 години. 


Според военните прокурори на 13 юни 1990 г. държавните власти заповядват яростна атака срещу демонстранти, окупирали Университетския площад в Букурещ и мирно протестирали срещу тогавашното ляво политическо мнозинство. В разгонването на протестния лагер незаконно участват и над 10 000 миньори. Загиват четирима души, 1388 са ранени, а 1250 са арестуваните.

Забраниха на крайнодясна гръцка партия да участва в изборите за Европарламент

Илиас Касидиарис
Върховният съд на Гърция отстрани крайнодясната партия "Спартанци" от участие в изборите за Европарламент на 9 юни, предава БТА. Петиции срещу "Спартанци" са били подадени от управляващата партия Нова демокрация и опозиционните ПАСОК и Нова левица. Партията "Спартанци" е под наблюдение заради предполагаемите й връзки с осъдени членове на забранената неонацистка партия "Златна зора". Екстремистката партия е обвинена, че е получавала подкрепа и директни наставления от бившия заместник-председател на "Златна зора" Илиас Касидиарис. Самият Касидиарис в момента е в затвора и е обвинен в подтикване към измама. С единодушно решение Върховният съд потвърди, че 31 от общо 46 партии ще се борят за подкрепата на гласоподавателите в евровота. 14 от спрените партии не са внесли изискваната по закон такса за участие от 20 000 евро. 

Хърватия получи първите самолети "Рафал" от Dassault Aviation


Първите 6 многоцелеви бойни самолета "Рафал" долетяха от Бордо до Загреб и бяха посрещнати от хърватския президент Зоран Миланович, премиера Андрей Пленкович и председателя на парламента Гордан Яндрокович, съобщи hina.hr. Сделката за придобиване на стойност 1,13 млрд. евро при разсрочено плащане бе сключена между Хърватия и Франция през 2022 г. Другите 6 самолета ще бъдат предадени в началото на 2025 г. "Укрепваме стратегическото партньорство с Франция. Това изцяло променя нашето международно положение и ролята ни в НАТО и ЕС", подчерта Пленкович. Президентът Миланович коментира, че самолетите "Рафал" са едни от най-добрите в света. Председателят на парламента Яндрокович отбеляза, че това е най-голямата инвестиция във въоръжените сили на Хърватия от обявяването на нейната независимост през 1991 г.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: meta.mk, АП, libertatea.ro, romania-actualitati.ro

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50