Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден. Програмата предвижда изработване на венци от върба и пролетни цветя (11-13 ч.), народни танци и базар на разсади за балконски цветя и билки от ботаническата градина.

Университетската Ботаническа градина - София е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859 – 1900). На откриването на Ботаническата градина е засаден дъб (Quercus robur L.), в чиито корени цар Фердинанд І поставя златна пара. Днес дъбът със своите могъщи ствол и корона дарява прохладна сянка, напомняйки за просторните дъбрави, покривали някога Софийското поле.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21