Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата


Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални данни. Около 116 000 от желаещите да дадат гласа си по пощата живеят в Гърция, а близо 41 000 са избиратели, живеещи в 115 държави по света. Съгласно приет в началото на 2024 г. закон, гражданите, желаещи да упражнят правото си на глас за избори за Европейски парламент по този начин, трябва да се регистрират в създаден за целта електронен портал до 40 дни преди изборите. Пликовете с гласа ще бъдат получавани от Специална комисия за събиране на пощенския вот. Избирателите ще получават потвърждение по електронна поща, че гласът им е получен, а преброяването на тези гласове ще се извършва едновременно с броенето на останалите бюлетини, предаде БТА.

Над 200 души бяха задържани в Истанбул на 1 май


Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и груба сила срещу демонстранти, решили да отбележат Деня на труда - 1 май, на площад "Таксим". "Задържани са 210 протестиращи, които не се вслушаха в предупрежденията", съобщи в профила си в "X" вътрешният министър Али Йерликая . Сблъсъците започнаха, когато група демонстранти със знамена и плакати се опита да навлезе на площада в центъра на града. От предната нощ "Тексим" беше отцепен с метални прегради, а министърът на вътрешните работи предупреди, че демонстрантите, водени от синдикатите, няма да бъдат допуснати там. Площад "Таксим", на който има паметник на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, е емблематично място за милиони трудещи се, съобщава БТА. На този площад през 1977 г. при провокации по време на честване на Първи май са убити 40 души, а над 200 са ранени. Оттогава "Таксим" се почита като лобно място на загиналите и по традиция на 1 май пред паметника се полагат венци и цветя. От няколко години обаче властите забраняват първомайските прояви там и всяка година се стига до сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Двадесет години Словения в ЕС - какво и как се промени?


Словения, заедно с Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Малта и Кипър, беше приета в ЕС на 1 май 2004 г. Как се промени страната през този период - отговор дава БТА. Ако между 1990 г. и 2004 г. броят на жителите в страната е бил почти непроменен, то по данни на Словенската статистическа служба между 2004 г. и 2023 г. той се повишава с 5,93%. Средната възраст на словенското население от 2001 г. се увеличава от 38,9 на 44 години. Запазва се рядкото за ЕС съотношение между жените и мъжете с превес на последните - 99,2 жени на 100 мъже, при съотношение средно за съюза 100 мъже на 104,6 жени. Положително развитие през последните 20 години бележи туризмът в Словения. През 2004 г. страната е посетена от 2,34 милиона туристи, а за миналата година техният брой достига 6,19 милиона. Заплатите, както и цените на продуктите също бележат ръст. Най-голямо количество хляб с една средна заплата словенците са можели да си купят през 2017 г. - 568, докато през 2022 г. тя е стигала само за 460 хляба. В същото време най-голямо количество свинско месо те са могли да си купят през 2022 г. – 243 кг, докато през 2004 г. средната заплата е стигала за 127 кг свинско.

За над 20% от румънците бежанците от Близкия изток и Украйна са голяма заплаха


23,4% от румънците смятат, че бежанците от Близкия изток представляват голяма заплаха за Румъния. В същото време 21,1% от румънците възприемат и бежанците от Украйна като голяма заплаха за страната. 10,5% виждат голяма заплаха в имигрантите от други държави членки на ЕС. Това показват данните от проучване на социологическа агенция INSCOP. Социолозите уточняват, че такива нагласи са характерни предимно за поддръжниците на Националистическата партия "Алианс за единство на румънците" и хора с основно образование. Според изследователите получените резултати свидетелстват за сравнително толерантно отношение към имигрантите, въпреки някои подривни популистки изказвания, целящи да стимулират враждебно отношение, особено към бежанците от Украйна.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: kathimerini.gr, tgrthaber.com, gov.si, romania.europalibera.org

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15