Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН

Снимка: БТА

БАН представи платформа за български езикови ресурси онлайн БЕРОН.

БЕРОН е съкращение (Български езикови ресурси онлайн), но и напомня за българския енциклопедист и автор на "Рибния буквар" Петър Берон.

Чрез платформата се осигурява свободен достъп до надеждна информация онлайн за българския книжовен език – за правопис, правоговор, пунктуация и граматика. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН.

От академията посочват, че новият ресурс ще продължава да се развива и надгражда в отговор на нуждата от надеждни дигитални ресурси за българския книжовен език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55