Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и коментира: “Законодателството трябва да бъде променено, това ще окаже по-добър ефект относно имунизирането.”

В момента ограничението важи само за детските градини, но в тях се допускат деца, които не са ваксинирани по медицински причини.

Според лекаря някои родители подписват отказ детето им да бъде имунизирано, плащат еднократна глоба на Здравната инспекция и с това процесът приключва. “Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият”, подчерта той.

Временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

Д-р Костадин Сотиров даде пример с дете, което през т.г. ще навърши шест години и подлежи на имунизация за коклюш, но от януари родителите му отказват контакт с лекаря.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12